Daktuinen aanleggen

Er zijn verschillende soorten daktuinen. We kunnen ze onderscheiden in 2 soorten tuinen: extensief en Intensieve daktuinen. Het verschil zullen we u nu uitleggen.

daktuin-arnhem

Extensief daktuin
Dunnere grondpakketten
Minder mogelijk qua beplanting
Weinig tot geen onderhoud
Lijkt niet op een ‘gewone’ tuin

Sedumdak
Sedum is een klein soort vetplant. Het bestaat in verschillende kleuren en kan gecombineerd worden met mos. Sedumdaken is een zeer ligt substraatlaag enkele centimeters kan voldoende zijn.

Kruidendaken
Hierbij zijn verschillende combinaties mogelijk van mos-, sedum- en kruiden. Ook dit zijn relatief lichte daken, al naar gelang de samenstelling.

Grasdaken
Een grasdak vereist een dikkere substraatlaag van mimimaal 8 cm bij een plat dak en minimaal 15 cm bij een hellend dak. Het gewicht vereist een zwaardere dakconstructie.

Intensieve daktuin
Tuindaken zijn zeer gevarieerde begroeiingmogelijkheden waarbij ook te denken is aan struiken, bomen en vijvers.

Bij intensieve daktuinen is vaak niet eens te zien dat het op een tuin op een dak gaat. Het dak is ook goed begaanbaar en veelal zijn er ook paden en terrassen op gesitueerd.

Bijna alle soorten beplanting zijn mogelijk in dergelijke tuinen. Zelfs het planten van bomen in deze tuinen behoort tot de mogelijkheid. Het gaat hier dan om tuinen met een pakket grond met een dikte vanaf ca. 20 cm, qua gewicht is dat ongeveer 200-300 kg per m2. Voor bomen is een minimaal pakket nodig van rond de 50 cm.

De naam intensief is vooral afkomstig van de mate van onderhoud van zo’n dak . Ten opzichte van een normale tuin is dit namelijk minimaal net zo veel. We spreken dan over intensief onderhoud. Met name vanwege het grote gewicht van deze intensieve daktuinen beperkt de toepassing, zeker bij particulieren. Bij de bouw van een gebouw, dient dan rekening te zijn gehouden met de extra belasting.

Er zijn ook mogelijkheden voor een lichte dakconstructie door lichtgewicht bodem materiaal te gebruiken.

Neemt u gerust contact op met Kennisbouw.nl BV voor de mogelijkheden.